Trudnica i prevoz avionom

0
2041

Radite lagane vježbe istezanja na svakih 20-ak minuta, da Vam noge ne bi otekle. Ustanite s vremena na vrijeme, a u slučaju i najmanje turbulencije, odmah sjedite. Na kraju, da bi Vam tokom leta avionom bilo udobno, najvažnije je da sve vrijeme budete opušteni. Nikako nemojte sjedjeti sa prekrštenim nogama. Odaberite sjedište s dovoljno mjesta za noge i uz prolaz. Kružite stopalima i nožnim prstima.

Ne treba zaboraviti ni fotoaparat ili kameru, da biste jednog dana mogli svom djetetu da pokažete kako je izgledao njegov prvi let. No, i ako se desi porođaj, nije strašno.

Jedini porođaj u bivšoj Jugoslaviji desio se 13. februara 1978. godine u Boingu 707, na letu za Sidnej. Marija Tadej je dobila porođajne bolove. Prostor oko nje je ograđen i sterilisan, a ulogu babice preuzeo je stjuard Radoje Rakočević. Taj prisebni mladić kasnije je na zahtjev roditelja postao i kum zdravom dječaku. Događaj su zabilježili svi svjetski mediji.

Kada putovanje traje dugo, bez obzira što ste u avionu, povremeno ustanite i malo prošetajte, koliko to uslovi dozvol­javaju. Mala promjena položaja i nekoliko koraka mogu puno da pomognu Vašim krvnim sudovima, da ne bi došlo do zastoja u cirkulaciji.

POSTOJI LI MOGUĆNOST ŠIRENJA BOLESTI VAZDUHOM U AVIONU?

Vazduh u kabini aviona se reciklira. On u kabini struji otprilike svakih tri do pet minuta, pa su zbog toga putnici često zabrinuti, misleći da se tako virusi brže šire. Međutim, avioni koriste sofisticirane HEPA filtere, na kojima se zadržava 99,5 odsto klica. Testiranja su pokazala da ovi filteri za vazduh zadržavaju čak i virus ptičjeg gripa i SARS, tako da je, teorijski, vazduh u kabini aviona čistiji od onog koji udišete na ulici.

KAKO SE PONAŠATI NAKON SLIJETANJA?

Nakon slijetanja otoci na nogama će se najbrže povući šetnjom po šljunku i pijesku, bosih nogu. Boljoj cirkulaciji i sman­jenju otoka naročito pomaže hodanje kroz vodu, a plivanje poboljšava opštu kondiciju i jača mišiće i zidove krvnih sudova. Uveče izmasirajte  noge ili ih istušitajte hladnom vodom. Odmara­jte noge što češće i u uzdignutom položaju. Obratite pažnju šta jedete u zemlji gde sletite, jer dijareja može biti čest problem. Dijar­eja izaziva dehidrataciju koja redukuje protok krvi u posteljici i vašoj bebi.

PO POVRATKU ?

Po povratku se svakako javite svom ginekologu i obavijes­tite ga o eventualnim zdravstvenim tegobama na putovanju, a po potrebi uradite i pregled. Uz pridržavanje ovih uputa za puto­vanje, odmor ili službeni put proći će upravo onako kako ste željeli – opuštajuće, ugodno i sigurno za buduću majku i plod.

 

Piše: prim. dr lzet Bralić