Veza između neplodnosti, PCOS i insulinske rezistencije

0
236

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešća hormonska bolest kod žena koje se nalaze u reproduktivnom periodu – to je period između prve menstruacije i menopauze. Smatra se da svaka deseta žena ima ovaj problem. Sindrom karakteriše niz udruženih simptoma, od kojih su najčešći: uvećani jajnici sa brojnim vodenim cistama, poremećaj menstrualnog ciklusa i ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni i gojaznosti u predjelu stomaka, opadanje kose i smanjena osjetljivost ciljnih organa na insulin (insulinska rezistencija).

Tačan uzrok nastanka PCOS-a nije još uvijek potpuno jasan. Posljednjih godina uočena je povezanost sindroma policističnih jajnika i insulinske rezistencije koja po mišljenju stručnjaka predstavlja centralni događaj u nastanku i razvoju PCOS-a. Insulinska rezistencija dovodi do povećanih koncentracija glukoze u krvi koja opet podstiče pankreas na proizvodnju nove količine insulina. Tako se stvara “začarani krug”. Sindrom policističnih jajnika karakteriše i poremećen odnos folikulostimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona (FSH/LH). Jajnici su stimulisani na povećanu produkciju testosterone, koji je zaslužan za pojavu akni, pojačanu maljavost i gubitak kose. Kao posljedica svih navedenih problema koji prate PCOS, dolazi do poremećaja ovulacije, a posljedično i do pojave neplodnosti.

Veoma često se događa da žene godinama ne prepoznaju ovo oboljenje ili da ga ne liječe, što može dovesti do brojnih ozbiljnih posljedica, među kojima su povećan rizik od pojave spontanih pobačaja, kardiovaskularni problemi i povećan nivo masnoća u krvi, koji pacijentkinju uvodi u metabolički sindrom. Zato je važno da žene ne ignorišu nijedan od simptoma koji uoče kako bi problem što prije bio dijagnostifikovan i kako bi se krenulo sa liječenjem.

Pristup liječenju PCOS-a je individualan i zavisi od godina pacijentkinje, poremećaja ciklusa, nivoa insulina, gojaznosti, želje pacijentkinje za trudnoćom itd. Kompanija Innventa pharm nudi univerzalno prirodno rješenje u vidu preparata Miocystinn® Fertile.

Miocystinn® Fertile je dijetetski suplement koji predstavlja jedinstvenu formulaciju sa mio-inozitolom i d-hiro-inozitolom u odnosu 3,6:1, uz dodatak folne kiseline. Inozitoli imaju ključnu ulogu u terapiji PCOS zbog svoje prirodne funkcije u organizmu. Oni povećavaju osjetljivost ciljnih organa na insulin, čime se smanjuje nivo glukoze u krvi i povećavaju osjetljivost jajne ćelije na folikulostimulirajući hormon (FSH), kako bi se smanjila koncentracija testosterona, a stimulisalo sazrijevanje folikula. Zahvaljujući dejstvu inozitola reguliše se menstruacija, povećava se broj ovulacija, a time i plodnost. Druga komponenta preparata, folna kiselina, spada u vitamine grupe B i njen redovan unos je preporučen svim ženama koje žele da zatrudne, trudnicama i onima koje boluju od PCOS i insulinske rezistencije.

Redovana primjena preparata Miocystinn® Fertile se preporučuje i trudnicama jer se smanjuje rizik od pojave trudničkog dijabetesa kod trudnica koje su pod povećanim rizikom, a smanjuje se i rizik od pojave defekta neuralne tube i omogućava normalan razvoj nervnog sistema ploda.

Doziranje je veoma jednostavno, potrebno je 1 kesicu razmutiti u čaši vode i popiti dva puta u toku dana. Dugotrajna kontinuirana primjena je bezbjedna jer kroz studije nisu registrovana neželjena dejstva.

Miocystinn® Fertile je terapija izbora u liječenju sindroma policističnih jajnika i metaboličkog sindroma zahvaljujući svojim efektima koji su dokazani kroz brojne kliničke studije, ali i u praksi. Benefiti za pacijente se ispoljavaju kroz regulaciju insulinske rezistencije, uspostavljanje hormonske ravnoteže, regulaciju menstrualnog ciklusa, poboljšanje kvaliteta jajne ćelije, a sve u korist povećanja plodnosti i regulacije infertiliteta.

 

Innventa