Zahvaljujući vakcinisanim građanima Crna Gora danas živi, radi i zarađuje

0
157

Infodemija nije „rođena” pojavom korona virusa već je hronično oboljenje koje je zahvatilo sve sfere, među kojima i oblast javnog i ličnog zdravlja. Ova oblast je ozbiljno zapuštana u crnogorskom zdravstvu, što dokazuje npr. odnos javnosti prema MMR vakcini. Ipak, činjenica da je svaki treći punoljetni građanin do sada vakcinisan protiv korona virusa dokazuje da Crna Gora ipak ne podliježe malignom uticaju infodemičara. Odupiremo se. Zahvaljujući građanima koji su vakcinisani, između ostalog, Crna Gora danas živi, radi i zarađuje. To ne bi bilo moguće da nijesmo obazbijedili vakcine i da do sada trećina punoljetnih sebi nije osigurala imunitet.

U isto vrijeme, građanima treba prilaziti s uvažavanjem i strpljenjem. Predrasude se ne stvaraju preko noći niti se u tom roku mogu razbiti. Vakcinacija u Crnoj Gori je dobrovoljna i tako će i ostati.

U nastavku osnaživanja svijesti građana koji možda i dalje jesu skeptični, čućete, npr. lično svjedočanstvo jedne mlade doktorke koja još nije majka, a vakcinisala se, između ostalog, i baš zbog toga što želi i planira zdravo potomstvo. Vakcina neće izazvati sterilitet niti će se promijeniti geni njene familije. Ova doktorka je nosilac poruke mladima koji su možda podlegli neistinama o štetnosti vakcina.

U isto vrijeme, nosioci vlasti nijesu bježali od terena. Npr. ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović najmanje dva puta, za dva mjeseca, je obišla kompletnu Crnu Goru. To će nastaviti da čini. U fokusu nikada nijesu bili bilo kakvi protokolarni sastanci već direktan razgovor sa građanima – od Plava i Andrijevice, preko Prošćenja do Herceg Novog. Jedna od ključnih poruka koju je doktorka Borovinić Bojović pronijela je lični primjer: svi u njenoj kući su vakcinisani. Ministarka je govorila o ličnom i iskustvu svoje familje.

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Kliničkim centrom Crne Gore i Domom zdravlja Podgorica je u kontinuitetu, strategijski, svakom prilikom apelovalo na vakcinaciju i poštovanje propisanih mjera uz obrazloženje zašto je to nužno. Da bismo živjeli, radili i zarađivali. Rezultat, između ostalog, brojnih medijskih nastupa je precizan i mjerljiv. U Crnoj Gori je u decembru 2020. godine bilo preko jedanaest hiljada inficiranih korona virusom. Na današnji dan ima ih 335. U decembru smo imali nula vakcina i nula vakcinisanih. Danas je slika potpuno drugačija. Crna Gora danas živi, radi i zarađuje zahvaljujući, između ostalih, građanima koji su se vakcinisali. Dužni smo zahvalnost svakom građaninu koji je odlučio da sačuva svoje, zdravlje svoje familije i kolega. Samo se sjetite šta za jednog čovjeka koji oboli od korone to znači: od borbe za dah preko mašine do nemogućnosti da radi i izdržava porodicu. Jul mjesec je pravo vrijeme za imunizaciju: ako se sada vakcinišete, revakcinacija slijedi početkom avgusta, što znači da je vaš organizam od septembra spreman za borbu protiv svjetske pošasti. Vakcina je zaobilazni put u odnosu na bolnice.

Podgorica, 18. jul. 2021.g.

Dr Sladjana Ćorić

Generalna direktorica Direktorata

za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja