Značaj antioksidanasa u prevenciji i terapiji HPV infekcije

0
370

Dr Željka Ralević spec. ginekologije

Dom zdravlja Podgorica

Infekcija HPV-om (humani papiloma virus) najvažniji je faktor rizika i neophodan uslov za nastanak raka grlića materice.

Neophodan uzrok znači da bez infekcije HPV-om gotovo da nema nastanka najvećeg broja karcinoma grlića.

Postoji više od 120 tipova HPV od kojih 40 mogu uzrokovati genitalne infekcije kod muškaraca i žena. Ovi virusi takođe mogu dovesti do infekcije sluzokože usta i ždrijela.

Dijele se na grupu virusa niskog onkogenog rizika (HPV tip 6, 11, 42, 43, 44) i viruse visokog onkogenog rizika (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59). Većina infekcija izazvanih HPV-om prolazi bez simptoma, odnosno većina zaraženih i ne zna da ima infekciju. Imunosistem u toku 6 – 24 mjeseca stvara antitijela i savladava virusnu infekciju. Spontani nestanak infekcije je u oko 85-95% slučajeva što potvrđuje i niska prevalenca latentne infekcije HPV u žena starijih od 30 god., dok je prevalenca među ženama starosti 20 – 25 god. i do 30%.

Stopa petogodišnje spontane eliminacije HPV infekcije zahvaljući dobrom imunitetu je 92%.

Imunodeficijencija, trudnoća i ishrana mogu povećati rizik za nastanak klinički vidljive bolesti.

Kod 10-15% infekcija perzistira i to se uglavnom dešava kada je izazvana tipovima HPV visokog rizika. Samo perzistetne HPV infekcije mogu indukovati transformaciju koja kasnije može dovesti do karcinogeneze.

Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom, najčešće seksualnim putem. Osoba može dobiti HPV infekciju iako partner (bilo da je različitog ili istog pola) nema znakove ili simptome infekcije i čak nakon višegodišnjeg ili trenutnog seksualnog kontakta sa inficiranom osobom. Takođe je moguće i da se osoba inficira sa više tipova HPV-a.

Imuni odgovor na HPV infekciju nije u potpunosti shvaćen. HP virusi su jasno razvili više mehanizama kako bi izbjegli i urođene i adaptivne imune odgovore. Na primjer, aktivnosti E6 i E7 umanjuju interferonske i proupalne reakcije, ometaju prezentaciju antigena i disregulišu lokalne ćelije koje predstavljaju antigen i tako inhibiraju imunološke reakcije ćelijski posredovane.

Antioksidansi

U prirodi postoji veliki broj antioksidanasa koji pomažu našem organizmu u neutralizaciji slobodnih radikala. Neki od njih se mogu sintetisati u našem tijelu ali većina se unosi putem ishrane.

Najvažnije grupe su vitamini, karotenoidi, flavonoidi i polifenoli.

* VITAMINI – vitamini C, E, A

* KAROTENOIDI – astaksantin, beta karoten, lutein, likopen

* FLAVONOIDI  – tanini, kvercentin, resveratrol

* POLIFENOLI -važni zbog uticaja na metaboličke procese jedan od njih je  HCL- najzastupljenija u zelenoj kafi.

Antioksidansi su neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma, a njihov nedostatak dovodi do razvoja bolesti, često i tumora. Stoga danas se preporučuje konzumacija antioksidanasa kako bismo zaštitili organizam od starenja i bolesti.

Izuzetno moćan antioksidans je astaksantin, crveno-narandžasti pigment, jedinstveni sastojak krilovog ulja. Prirodno se nalazi u morskim plodovima, algama, lososu, jastogu, pastrmki. Najbogatiji izvor astaksantina je zelena alga Haematoccocus pluvalis. Jači je antioksidans i od vitamina C i vitamina E. Ono što ga čini jedinstvenim u poređenju sa drugim antioksidansima je njegova jedinstvena transmembranska orjentacija – prostire se duž cijelog zida ćelijske membrane. Ovo je značajno jer upravo zbog toga on ima sposobnost neutralizacije reaktivnih oblika kiseonika (ROS) koji djeluju izvan i u unutrašnjem dijelu ćelije, a pored toga posjeduje i hidrofobna i hidrofilna svojstva.

Postavlja se pitanje kako podići odbrambeni sistem organizma u borbi sa HPV infekcijom i onemogućiti njenu perzistentnost, a samim tim i pojavu cervikalne intraepitelne neoplazije, odnosno prekanceroznog stanja koje prethodi karcinomu grlića materice.

Optimalnim su se pokazali suplementi koji u sebi sadrže ASTAKSANTIN kao najmoćniji prirodni antioksidans koji jača imuni sistem, a samim tim i povećava vjerovatnoću spontane eliminacije HPV iz organizma. Na taj način pomažući našem imunitetu pomažemo i sebi da se osjećamo bolje, eliminišemo viruse i zaštitimo organizam od bolesti.