01.decembar – Obilježen svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS

0
362

U Crnoj Gori od početka epidemije 1989. godine do kraja 2016. godine, registrovano je ukupno 228 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 106 (46,5%) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 122 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti. U istom periodu 48 osoba je umrlo od AIDS-a. Najveći broj HIV infekcija (77,6%) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola. Najčešći put prenosa infekcije (85% slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa (dominira homoseksualni ili biseksualni kontakt). U 2016. godini u Crnoj Gori registrovana su 34 nova HIV/AIDS slučaja (od toga je 7 bilo u stadijumu AIDS-a). U istom periodu, jedna osoba je umrla od AIDS-a.
Institut za javno zdravlje (Centar za promociju zdravlja) je u saradnji sa Crvenim krstom i studentskom organizacijom MoMSIC u tržnom centru Delta City obilježio 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, ove godine pod sloganom Pravilnim odlukama do zdravlja. Istim povodom, studenti i stručnjaci iz Crvenog krsta održali su predavanja u srednjim školama u Podgorici. Održala se edukativna radionica u Romskom kampu Konik vezano za prevenciju HIV/AIDS-a.
Organizovanjem dobrovoljnog, povjerljivog noćnog savjetovanja i testiranja na HIV Dom zdravlja Podgorica obilježio je 01. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Kao i prethodnih godina, u Savjetovalištu za mlade, u sklopu zdravstvenog objekta Studenski centar, u noći 01. decembra, zainteresovani, uglavnom mlađi sugrađani testirani su na HIV.
Takođe, u okviru kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u Gimnaziji Slobodan Škerović, i u Svjetovalištu za mlade održane su edukativne radionice za srednjoškolce.
Ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica zainteresovanim građanima ukazali su na značaj testiranja na HIV, naročito kod rizičnog ponašanja i pojasnili da je HIV/AIDS vezan za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene grupe.