01.decembar – Saradnja izmedju UKC iz Ljubljane i KCCG iz Podgorice

0
359

Delegacija Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) iz Ljubljane, koju su činili medicinska direktorica prof. dr Marija Pfeifer, direktor Klinike za neurologiju, prof. dr Simon Podnar, kao i prof. dr Fajko Bajrović, prof. dr Janez Zidar i doc. dr Blaž Koritnik, boravila je u dvodnevnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore.
Tim povodom održana je konferencija za novinare u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Podgorici na kojoj su, pored gostiju, prisustvovali direktorica KCCG Zorica Kovačević, presjednik Odbora direktora i v.d. direktor Klinike za neurologiju KCCG dr Jevto Eraković i prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za nauku KCCG-a.
Direktorica Kovačević je kazala da je posjeta delegacije UKC iz Ljubljane upriličena u cilju unapređenja dosadašnje, veoma plodne saradnje.
– Klinički centar Crne Gore je sa Univerzitetskim kliničkim centrom Ljubljana i do sada imao izvanrednu poslovnu saradnju a koja se ogledala u odlasku jednog broja naših ljekara na dodatne edukacije u Ljubljanu – kazala je Kovačević navodeći i saradnju za uvođenje novih procedura i skrining programa za karcinom dojke koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja CG.
Direktorka Kovačević je, takođe, kazala da je u martu 2017. godine potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između ove dvije ustanove koji se vezuje za sve oblasti medicine uključujući i kompleksne hirurške intervencije. Ova posjeta slovenačke delegacije posvećena je definisanju konkretnih vidova saradnje u 2018. godini. Podrška će se odnositi, ne samo za dodatnu edukaciju naših ljekara u Ljubljani, već i za uvođenje novih procedura, hirurških intervencija, organizovanju stručnih skupova u Ljubljani i u Crnoj Gori, i sl.
Dr Jevto Eraković je izjavio da su došli do značajnih dogovora koji će umnogome unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite u KCCG.
– Naše kolege, odnosno, kolege sa drugih klinika KCCG, izrazili su veliku spremnost, entuzijazam, i pokazali su veliku zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa UKC u Ljubljani, tako da danas imamo zadovoljstvo da profesorki Pfeifer uručimo Memorandu KCCG u kojem je takstativno navedeno šta ćemo raditi u 2018. godini zajedno sa UKC-Ljubljana.
Siguran sam da ćemo nakon realizacije ovog projekta u 2018. godini biti mnogo više edukovani, da ćemo mnogo više znati i da će sledeći korak u našoj saradnji biti još veći i uspješniji. Gostima želim ugodan boravak u Crnoj Gori i nadam se da ćemo ponovo biti u prilici da ih što prije ugostimo” – kazao je dr Eraković.
– Mislim da smo već u prošlosti dobro sarađivali i da se saradnja može poboljšati – kazala je prof. dr Marija Pfifer komentarišući predloge KCCG o saradnji sa UKC-om.
Ona je navela da će saradnja biti iz skoro svih oblasti medicine. Najavila je brz odlazak doktora – kardiologa iz KCCG na edukaciju u UKC za usavršavanje iz interventne kardiologije, tj. za edukaciju za izvođenje kateterizacija, ugradnju stentova i TAVI procedura, odnosno ugradnju zrčanih zalistaka bez operativnog zahvata na otvorenom srcu. Saradnja će se odnositi na skoro svim segmentima medicine, kao što je edukacija naših ljekara za insulinske pumpe, iz oblasti pedijatrije, pulmologije, oftalmologije, dijalize, laparaskopske hirurgije, za ultrazvučnu dijagnostiku fetusa radi ranog otkrivanja kongenitalnih anomalija plod i samim tim rješavanja ovog problema odmah nakon rođenja djeteta.
Prof. dr Simon Podnar je govorio o važnosti uspostavljanja saradnje između ove dvije ustanove jer mu je poznat značaj edukacije u drugim ustanovama.
– Drago mi je što mi ne govorimo sa nekim floskulama kako će biti sve super i kako ćemo sarađivati. To je neka osnova na kojoj se može raditi – kazao je prof. dr Podnar istići da mu je posebno drago što su za ova dva dana dobili konkretne predloge saradnje.
Nakon konferencije za novinare nastavljeno je sa stručnim predavanjima u okviru Crnogorsko-Slovenačkih dana neurologije a u organizaciji Centra za nauku KCCG i Udruženja neurologa Crne Gore.