08. decembar – Tika donirala zdravstvene ustanove na sjeveru

0
296

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Ahmet Altun, otvorili su rekonstruisanu očnu ambulantu Doma zdravlja Plav, za čiju je adaptaciju i nabavku medicinske opreme TIKA opredijelila 33.731 eura.
– Na ovaj način, stanovnicima plavske i okolnih opština obezbijeđen je kompletan oftalmološki tretman do operativnog zahvata, za koji se pacijenti dalje upućuju na sekundarni i tercijarni nivo – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
U Domu zdravlja Berane otvorena je fizikalna terapija, za koju je TIKA obezbijedila kompletnu opremu, kao i nedostajući dio opreme za mikrobiološku ambulantu u vrijednosti od 40.156 eura.
Dr Hrapović je istakao da je ovo rezultat izuzetne saradnje koja postoji između Ministarstva zdravlja i agencije TIKA, a koja je jedan od najvećih donatora crnogorskom zdravstvenom sistemu.
– Naše aktivnosti i u naredenom periodu biće usmjerene na unapređenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima i u tom smislu nam je pomoć i podrška naših prijatelja iz Turske izuzetno značajna – kazao je minister Hrapović.
Koordinator Agencije TIKA, Ahmet Altun rekao je da je od formiranja 2007. godine, do danas, Agencija realizovala oko 50 projekata adaptacije, donacije opreme i izgradnje domova zdravlja, u šta je uloženo oko dva miliona eura.
– Kroz realizaciju naših projekata, cilj nam je da pružimo ruku prijateljstva naroda republike Turske i da pomognemo Crnoj Gori na svim poljima u njenom razvoju i želim da napomenem da imamo jako dobru i čvrstu saradnju sa Ministrstvom zdravlja – istakao je Altun.