08.decembar – Urađena biopsija mišića i nerava

0
356

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) je kod sedam pacijenata urađena biopsija mišića i nerava radi precizne dijagnostike neuromišićne bolesti. U pitanju je multidisciplinaran pristup dijagnostikovanja pacijenata sa nejasnim neuromišićnim oboljenjima.
U današnjoj dijagnostici, pored patologa iz Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun, Sanje Milenković, koja je šef Nacionalne laboratorije za neuromišićne bolesti i laborantkinje Vere Majstorović iz KBC-a Zemuna, učestvovali su i ljekari i medicinske sestre-tehničari iz KCCG. U dijagnostici su učestvovali direktor Klinike za neurologiju, dr Jevto Eraković, hirurzi dr Miodrag Radunović i dr Janko Žujović, direktor Centra za patologiju dr Filip Vukmirović, kao i patolozi dr Mileta Golubović i dr Ljiljana Vučković, glavni tehničar Urgentnog centra, Mitar Saveljić, instrumentarke Nataša Jovanović i Slađana Đuričković, medicinska sestra Vera Janković, kao i laboranti Centra za patologiju Boban Peruničići i Danijela Dragaš.
Ovo je drugi put da se ova biopsija radi u ovoj ustanovi.
– Danas radimo biopsiju mišića i nerava u cilju diferencijalne dijagnostike nejasnih pacijenata. Smatra se da u Crnoj Gori ovakvih pacijenata godišnje ima oko 30. Benefit i značaj je ogroman za pacijente i nas – kazao je dr Eraković.
On je naveo da se benefit pacijenata ogleda u tome što mogu kompletnu dijagnostičku proceduru da ostvare u Kliničkom centru, odnosno u svojoj državi, i dodao da se za ljekare benefit ogleda u postavljanju jasne dijagnoze kod pacijenata kod kojih su one bile prilično nejasne.
Milenković je kazala da je tehnika uzimanja neuromišićnih biopsija posebna. Nakon što hirurg uradi biopsiju isječak se dostavlja u laboratoriju gdje je prvi trenutak obrade neuromišićnog tkiva. Uzeti uzorak se prvo smrzava na temperaturi od -170 stepeni, a nakon toga slijedi procedura koja može da traje i do 24 sata. To je analiza bolesti, prvenstveno mišića i perifernih nerava – objasnila je dr Milenković.
U pitanju je kategorija rijetkih bolesti, na dvije hiljade jedan pacijent, i u većini slučajeva to su nasljedne bolesti.