08. decembar – Uspješno ugrađen stent u gornju šuplju venu

0
384

U angio sali Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kod pacijenta Vojislava Konatara (1958) iz Podgorice, sa uspjehom ugrađen stent u venski sistem sredogruđa, odnosno, gornju šuplju venu. Kod ovog pacijenta je ranije dijagnostikovana teška komplikacija maligne bolesti – sindroma gornje vene kave. To znači da je imao nedovoljnu vensku cirkulaciju glave, ruku i grudnog koša zbog infiltracije tumorske promjene na velikim krvnim sudovima medijastinuma, posebno vene kave.
Intervenciju je izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom dr Vesnom Sjekloćom Ivanović uz podršku interventnog radiologa iz Beograda, prof. dr Dragana Sagića iz Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKVB) Dedinje.
Uspješno je urađena planirana intervencija. Pacijent je preveden na Odeljenje i data mu je dalja medikamentozna terapija. Dva sata nakon intervencije kod pacijenta je došlo do poboljšanja kliničke slike, u smislu značajnog smanjena otoka glave, vrata i gornih ekstremiteta, što je rezultat uspostavljanja venske cirkulacije nakon postavljanja stenta. Dva dana nakon intervencije pacijent odlazi bez tegoba kući na dalje ambulantno liječenje.
Ova vrsta intervencije se radi sporadično i u velikim centrima iz istih-vitalnih indikacija, pa je samim tim i naše zadovoljstvo veće što smo ovako komplikovanu proceduru sa uspjehom završili – kazala je dr Sjekloća Ivanović.