15 jun – Osobe sa oštećenjem vida osposobljene za rad

0
281

U okviru projekta Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u gradskom vešeraju, šest osoba sa oštećenjem vida je osposobljeno za obavljanje tog posla, od kojih će dvije nastaviti da rade šest mjeseci, saopšteno je iz Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.
Predstavnica Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, Stefa Adžić, ocijenila je, na pres konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta i problema diskriminacije u oblasti profesionalne rehabilitacije, rada i zapošljavanja, da je uključivanje OSI u svijet rada ključna odrednica njihove potpune integracije u zajednicu.
-Nakon 12 mjeseci projekta, imamo šest OSI koje su prošle obuku za radu u vešaraju. U projekat su bile uključene osobe sa oštećenjem vida. Četiri OSI su imale priliku da tokom šest mjeseci rade u vešeraju, koji je pokrenula Organizacija slijepih, a dvije osobe će nastaviti da rade, najprije u periodu od šest mjeseci, dok se ne stvore uslovi za neki dalji rad – saopštila je Adžić.
Ona je kazala da je cilj projekta bio doprinos povećanju zaposlenosti OSI kroz otvaranje novih radnih mijesta, koja su, kako je pojasnila, nastojali da prilagode njihovim mogućnostima.
Namjera Organizacije slijepih je da obezbijedi veće mogućnosti zaposlenja.
-Informisali smo ostale subjekte, kao što su neki hoteli za koje znamo da imaju vešeraje. Informisali smo ih da imamo spremne kapacitete, da imamo OSI koji su obučene i koje mogu da rade u njihovim vešerajima – kazala je Adžić.
Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ne postoji ravnopravan pristup zapošljavanja OSI.
-Edukovali smo naše članove da imaju pravo na rad, ali definitivno postoje predrasude poslodavaca vezano za njihove sposobnosti. Postoji nepristupačno okruženje za zapošljavanje OSI. Iako se u većini dokumenata pominje da u Crnoj Gori postoji adekvatan zakonodavni okvir, i dalje imamo situaciju da se OSI zapošljavaju uglavnom u nevladinom sektoru i to u organizacijama koje se bave problematikom OSI – ocijenila je Adžić.
Ona je kazala da, iako postoje razne subvencije, stepen zaposlenosti OSI je veoma nizak.
Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Stanko Laković, kazao je da poslodavci najviše koriste subvencije na zarade za svaku zaposlenu OSI, prilikom čega poslodavac može ostvariti subvenciju do 75 odsto od bruto zarade zaposlenog. On je objasnio da, ukoliko je procenat invaliditeta zaposlene OSI manji od 50 odsto, subvencija iznosi 75 odsto bruto zarade u prvoj godini zaposlenja, 60 odsto u drugoj i 50 odsto u trećoj godini zaposlenja, a potom i svakoj narednoj dokle god traje radni angažman OSI.
On smatra da subvencija u finansiranju troškova asistenta zaposlenoj OSI povećava njenu efikasnost u radu. Kazao je da je veoma značajna i subvencija dodjele bespovratnih sredstava za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada.