Imate mučninu i povraćanje?

0
810

TOKOM TRUDNOĆE

Mučnina je česta pojava u ranim stadijumima trudnoće, s učestalošću od 50-90% trudnoća, najčešće u toku prvih 6-8 nedjelja trudnoće, dok se povraćanje javlja u 25-55% trudnoća.

Faktori rizika za pojavu mučnine su mlađa životna dob trudnice, prva trudnoća, gojaznost i pušenje cigareta. Mučnina kao tegoba se može javljati i u sljedećim trudnoćama, iako je onda obično kraćeg trajanja.

Nije rijetkost da se mučnine pretvore u povraćanje, što je takođe neprijatnost koja prati trudnoću. Kod nekih trudnica  povraćanje može da bude intenzivno (više od 4-5 puta dnevno), što vodi ka dehidrataciji, malaksalosti, glavobolji i gubitku kilograma. Ovo stanje ima naziv “Hyperemesis gravidarum” i dešava se kod oko 3% trudnica.

Zašto se mučnina javlja u trudnoći? 

Smatra se da nastaje kao posljedica fluktuacije hormona, poremećenog rada crijeva, a važnu ulogu imaju i psihosocijalni faktori. Problem nastanka jutarnje mučnine nije u potpunosti jasan. Centar za mučninu i povraćanje nalazi u onom dijelu mozga koji se naziva medulla oblongata – produžena moždina. Postoji veoma veliki broj teorija koje pokušavaju objasniti na koji način je ovo područje mozga prekomjerno stimulisano u trudnoći.

Ginekolozi vjeruju da bi visok nivo hormona trudnoće ß-hCG u krvi tokom prvog trimestra trudnoće mogao biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje.

Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane, previše kisjeline u želucu, kao i manje uspješna probava zbog  opuštanja mišićnog tkiva probavnog sistema pod uticajem visokog nivoa progesterone, koji je izuzetno značajna hormon u ranoj trudnoći.

Mogući drugi uzroci su infekcije urinarnog trakta, gastroenteritis, peptička ulkusna bolest, povišen intrakranijalni pritisak. U kasnijim stadijumima trudnoće, mogući uzrok mučnine može biti hidramnion, preeklampsija i sam  početak porođaja.

Koji su simptomi krakteristični za mučninu?

Peckanje u stomaku, neugodan, oštar, kiseo ukus u ustima, osjećaj žarenja u grlu ili ispod grudne kosti najbolje opisuju gorušicu.  Obično se javlja odmah nakon obroka ili u ležećem položaju. Najjače je izražena u drugom trimestru trudnoće, a njezin “napad” u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, u najgorem čak nekoliko sati. Da bi se izbjegla gorušica, potrebno je jesti često i manje obroke tokom dana. Nije preporučljivo  leći odmah nakon jela i potrebno je  izbjegavati  začinjenu, ljutu i kiselu hranu kao što je citrusno voće. Može biti od pomoći i da se povisi  jastuk dok se spava. Mnoge žene  zbog toga doslovno ne mogu zaspati.

ILI PUTOVANJA

Mučnina i povraćanje su simptomi koji su karakteristični i za tzv. bolest kretanja ili kinetozu. Bolest kretanja, sindrom loše adaptacije na pokret (engl. Motion  Sickness), kinetoza (lat. cinetosis), morska bolest je poremećaj izazvan kretanjem tela. Bolest kretanja se karakteriše pojavom neprijatnih simptoma kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje, a u težim oblicima malaksalošću, pojavom hladnog znoja i padom krvnog pritiska.

Skoro 80 % opšte populacije doživi mučninu u toku vožnje, u jednom trenutku svog života. Djeca uzrasta od šest do deset godina su najosjetljivija, za razliju od djece ispod dvije godine, koja rijetko imaju simptome bolesti kretanja. Odrasle osobe sa učestalim napadima migrene češće od drugih imaju rekurentne epizode ​​mučnine u toku vožnje.

Kako nastaje bolest kretanja?

Bolest kretanja nastaje kada mozak iz sistema za ravnotežu, smještenog u unutrašnjem uvu, prima drugačije nadražaje od ostalih receptora, naročito vidnih. To se dešava kad se nejednoliko krećemo, a te stalne promjene kretanja u obliku ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja i usporavanja,  ne možemo vidjeti već ih samo osjećamo. 

KAKO RIJEŠITI PROBLEM MUČNINE I POVRAĆANJA TOKOM TRUDNOĆE ILI TOKOM PUTOVANJA? 

Blaži oblici mučnine se liječe izbjegavanjem faktora rizika i promjenama prehrambenih navika (manji, učestaliji obroci sa povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti), međutim, kod težih stupnjeva mučnine kod kojih su higijensko-dijetetske mjere neefikasne, u obzir dolazi farmakoterapija antiemeticima i inovativnim kombinacijama biljaka, vitamina i minerala.

NAVOsolv je potpuno nov koncept i pristup mučnini, gorušici i povraćanju.

NAVOsolv je anagram od NA-nausea (lat. mučnina), VO-vomitus (lat. povraćanje), solv– solve (engl. – riješiti problem).

NAVOsolv sadrži đumbir, magnezijum i vitamin B6 – inovativna tehnologija koja bezbjedno i sigurno smanjuje gorušicu, mučninu, nadimanje i ostale simptome lošeg varenja.

NAVOsolv – udobna primjena, brz efekat – nalazi se u kesicama iz kojih se može direktno popiti dva puta u toku dana, ili se razmutiti u čaši vode i popiti.

NAVOsolv – jednostavno i lako bez gorušice i mučnine. Bez šećera.

Primjenjuje se kod starijih od 6 godina.

NAVOsolv – brzo, lako, efikasno. Prirodno. 

Dr spec. Sava Mitić

www.newmed.rs