Mučni glasnici sunčanih dana

0
547

DODATNE MJERE OPREZA

Dodatne mjere opreza za osobe osjetljive na polen:

– prozore držati zatvorene

– vrijeme provoditi na mjestima gdje nema previše zelenila

– radove van kuće obavljati neposredno nakon kiše, kasno poslijepodne ili predveče kada je koncentracija polena najmanja

– izbjegavati izlazak iz kuće u razdoblju od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, kada je najveća koncentracija polena

– izbjegavati izlazak van kada duva vjetar

– izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće, posteljine i  prekrivača na otvorenom. 

Ta alergija se odmah prepozna. Djeca često imaju urtikarije ili koprivnjače na  jaja, ribu, čokoladu, kravlje mlijeko, kukuruzno ili pšenično brašno. Ta vrsta alergija je ozbiljan zdravstveni problem koji zahtijeva automatsko izbacivanje te vrste hrane iz ishrane i zamjenu drugim proizvodima. Manifestuje se i učestalom stolicom, povraćanjem, gubitkom težine.

Postoje kožne alergijske manifestacije, a to su razni dermatitisi – počev od dječjeg ekcema, kada beba praktično u prvim mjesecima ima promjene po koži, pa kasnije do raznih promjena u zavisnosti na šta reaguje.

Sve alergije su genetski predisponirane. Čim postoji predispozicija moguće je da će se u toku života razviti neka vrsta alergije, ali i ne mora.

KAKO SAVLADATI PROLJEĆNE TEGOBE

Obavezno unositi vitamin C u što većim količinama. U jelovnik unijeti što više voća i povrća – svježeg. Jutarnja gimnastika bi trebalo da bude obavezna. Poslije tuširanja makar pet minuta posvetite gimnastici, pored prozora. Tuširanje  hladnom  vodom.  Poslije  tople  vode  pustite hladnu, u snažnom malzu. Poboljšava krvotok. Trčanje,  pješačenje  ili  vožnja  bicikla  makar  tridesetak minuta dnevno. Plivanje je poželjno bar dva puta sedmično. Izbjegavati leškarenje, čim se probudite odmah ustanite i na tuširanje. Uveče treba leći ranije.