Osim napretka u medicini unaprijediti i shvatanja

0
541

Takođe, rađanje prvog djeteta prije 30. godine je veoma važno. I tu plaćamo visoku cijenu što generacijama unazad žene žele da se ostvare na svim drugim poljima prije nego postanu majke, a da pritom ne razmišljaju kakav to rizik sa sobom nosi. Genetski materijal u našem organizmu se vremenom kvari, još ako ne dojimo djecu sve to doprinosi većem riziku.

Zračenja kojima smo izloženi su još jedan faktor rizika koji nas sve pogađa. Osim uređaja poput friždera i zamrzivača, televizora, izloženi smo uređajima sa jakim zračenjem u kojima prednjače mobilni telefoni. Dokazano je da je faktor rizika za nastanjanje raka testisa kod muškaraca nošenje mobilnog telefona u donjim džepovima. I to je uglavnom povezano sa mladom populacijom, od 18-35 godina. Takođe, pričanje na mobilni telefon pet puta povećava rizik nastajanja tumora na mozgu, dok je korišćenje slušalica preporučljivo. Finska je do skoro držala primat u broju mobilnih telefona po broju stanovnika, ali su donešeni određeni zakoni koji su uticali na smanjenje pa je Crna Gora vodeća u svijetu po tom kriterijumu što je svakako zabrinjavajuće. Njemačka je osnovala određeno tijelo pri Bundestagu koje se bori isključivo protiv zavisnoti od mobilne telefonije tako da postoje određeni načini smanjenja zračenja kojima smo izloženi.

Ono što nam nameću modni trendovi je preplanuo ten, a ono što nam govori statistika je da je najveći broj oboljelih od karcinoma kože ili melanoma u regijama svijeta koje imaju najveći broj sunčanih dana. Da stvari budu još gore ljudima nije dovoljno nesavjesno izlaganje sunčevim zracima, pa često odlaze u solarijum i samo povećavaju rizik nastanka oboljenja. Jedan pogled ili razglednica sa naših plaža danas govore sve – na njima ne rizikujemo samo obolijevanje od tumora kože  za sebe nego, još gore, i za svoju djecu.

Pušenje je nešto čemu ne treba preveliko objašnjenje. Svakako da treba dodati da istraživanja o broju oboljelih pušača nikako ne mogu biti konačna, s obzirom na broj pasivnih pušača i onih koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu mimo sopstvene volje. Porazno je to što sam i u praksi sretala pacijente koji nakon operacije jedva čekaju trenutak kada će moći da zapale cigaretu. Ako se takve navike miješaju sa konzumiranjem alkohola onda je stanje veoma alarmantno. U svojoj dugogodišnjoj praksi još nisam srela pacijenta sa karcinomom jednjaka koji nije imao ozbiljan problem sa konzumiranjem alkohola. Ne kažem da takvi slučajevi ne postoje, ali se ja sa njima nisam sretala.

Studije referentnih onko-epidemioloških instituta u svijetu pokazuju da među ženama vodeći uzrok obolijevanja od maligniteta predstavlja  karcinom dojke dok je to kod muškaraca rak prostate. Po stopi smrtnosti kod muškaraca je vodeći uzrok tumor pluća, a kod žena karcinom dojke. Prilikom takvih istraživanja važno je voditi računa o kakvoj studiji se radi, o polu i starosti ispitanika, predispozicijama…

PREVENCIJA

Postoje primarna i sekundarna prevencija malignih oboljenja. Primarna podrazumjeva način života, izbjegavanje stvari koje utiču na faktore rizika, zdraviju ishrana, što više rekreacije i cjelokupno podizanje svijesti u vezi sa ovim problemom. Samopregled dojki već od 20. godine života se ubraja u ovaj oblik prevencije.

Sekundarna prevencija je vezana za preventabilne karcinome i mi i kao profesionalci i kao ljudi ako već ne poradimo dovoljno na sprečavanju stvaranja maligne bolesti možemo uticati na rano otkivanje i pravilnu dijagnostiku. Potrebno je redovno posjećivati ljekara, obavljati sistematske preglede i što više izbjegavati iracionalni strah jer je on nejnekorisniji.

Na međunarodnom nivu postoje protokoli o prevenciji i liječenju kojih se pridržavamo temeljno, ali za svakog pacijenta multidisciplinarni konzilijarni tip individualno dizajnira strategiju liječenja. Kreiranje terapije je nešto što se ne može uokviriti sa sve pacijente zajedno već podliježe mnogim improvizacijama na nivou koje su dozvoljenje usvojenim protokolima, smjernicama i zakonskim regulativama.

Prethodne dvije godine smo dosta uradili na ustanovljavanju baze podataka za onkološki intrahospitalni registar i na razvoju internih protokola i vodiča za tretman  vodećih oblika malignih bolesti.

Postoje razne NVO sa kojima sarađujemo i šteta što nisu integrisane u jedan koherentniji sistem kako bi funkcionisale na što bolji način i bolje doprinosile prevenciji primjenom radionica, tribina ,zajedničkih druženja i implantacije edukativno-informativnih programa iz oblasti onkologije.

Papa test koji se koristi više od 70 godina je jeftin i lako dostupan svima, a opet imamo žena koje se ne kontrolišu redovno. Postoje i neke najave da će i kod nas početi korišćenje vakcina protivu selektovanih sojeva humanog Papilloma virusa koje bi uticale na spriječavanje nastanka karcinoma grlića materice kod žena, a davale bi se djevojčicama u ranom pubertetu prije prvog seksualnog odnosa. Edukovati mladu populaciju o značaju izbjegavanja promiskuiteta,izbjegavanja preranog stupanja u intimne odnose ,o značaju upotrebe kondoma i održavanja intimne higijene kao i o prirodi seksualno prenosivih oboljenja.