Peta godišnja Medikal konferencija održana u Bečićima

0
2679

U poslijepodnevnim časovima drugog dana programa realizovan je stručni skup u okviru kog je bilo riječi o primjeni lipozomalnog gvožđa u prevenciji i tretmanu sideropenijske anemije — doc. dr Brigita Smolović (KCCG). Onkološki pacijenti i primarna zdravstvena zaštita bili su tema izlaganja dr Ankice Ivanović (DZPG), a o kliničkom značaju primjene metaformina govorila je moderatorka ovog dijela programa dr Valentna Kalinić (Opšta bolnica — Bar). Anatomske modele i medicinske simulatore u službi savremene medicinske edukacije predstavio je dr Dejan Bizinger („3B Scientific Europe Kft.“, Mađarska).

Završni dan konferencije (2. jun) započet je temama iz tehnologije. Dr Pjotr Merks, („Nicolaus Copernicus University“, Varšava) predstavio je piktograme, kako se navodi, ključne aktere u farmaceutskoj njezi. Njegov sagovornik mr ph. Adnan Bešović (EDU 720, BiH) ponudio je smjernice u opisu programa svoje ustanove, kao novog saradnika u farmaciji. Moderator sesije bila je dr pharm Tanja Vojinović.

U popodnevnom nastavku programa učesnici su mogli saznati više o proceduri propisivanja ljekova na recept u javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, o čemu je govorila mr sci. Lidija Šćepanović (IJZCG), kao i o mjestu antikoagulantne terapije u akutnom koronarnom sindromu, što je bila tema izlaganja dr Nebojše Bulatovića (KCCG).  Terapija aminosalicilatima — „starim ljekovima u novom vremenu“ — bila je tema dr sci. med. Velimira Miloševića (KCCG), moderatora sesije, a značaj primjene folata u trudnoći istakla je ovom prilikom dr Snežana Sekulić Grbović (KCCG). Završno izlaganje imala je dr Marija Palibrk, iz Instituta za javno zdravlje, koja je objasnila nove aspekte propisivanja antibiotika na recept u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

U narednim brojevima Medikal će objaviti predavanja sa V Medikal konferencije.

Farmaceutske kompanije i veledrogerije, kao i bolničke grupacije Acibadem i KOČ iz Turske predstaviljene su i sa prezentacionim štandovima. Višegodišnji partneri Medikala, kompanije Hemofarm, Sandoz, Hoffmann la Roche, Richter Gedeon, Bosna Lijek, GSK, La Roche Posay, Vichy, Humana, Cai Pan, kao i veledrogerije Farmegra, Meditas, Farmont, BTL Medical i ovom prilikom su svojim učešćem doprinijeli kvalitetu skupa.

Anita Đurović