Polinidalni sinus (polinidalna bolest, repna dlaka cystis dermoidalis)

0
1130

repna dlakaPOLINIDALNI SINUS (polinidalna bolest, repna dlaka cystis dermoidalis)

Je bolest koja se najčešće javlja u sakrokokcigealnoj regiji (krsna kost, repni predio, između gluteus). Naziv pilonidalni sinus je dobila po tome što se u sinusu često nalaze dlake.

Tačan uzrok pilonidalnog sinusa nije poznat. Smatra se da razvojni poremećaji u nivou kože i njenih adneksa (dlake) imaju odgovornost za nastanak. Nešto novijeg datuma je teorija o stečenom porijeklu.

Klinička slika pilonidalnog sinusa:

U srednjoj liniji u predjelu krsne kosti, između gluteusa, podalje od anusa, javljaju se manji otvori na koži, oko par milimetara ili manji, iz kojih povremeno curi zamućen sadržaj, ili viri snop dlačica. Ako se ovaj otvor zapuši dolazi do prestanka curenja i infekcije te se javi bol, otok i crvenilo na tom mjesti ili u toj regiji. Može se javiti i povišena tjelesna temperatura. Može doći do spontanog provaljivanja i obilnog curenja gnojnog sadržaja na stari ili novonastali otvor, uz regresiju pomenutih simptoma.

Pacijentu često nisu ni svjesni da imaju pilonidalnu bolest dok se ne jave simptomi infekcije!

Liječenje pilonidalnog sinusa je isključivo hirurško!

1. U stanju akutne infekcije i nastanka apscesa – indikovana odmah incizija i drenaža.

2. Po smirivanju aktivne infekcije pristupa se definitivnom hirurškom uklanjanju bolesti!

Suština ovog liječenja je u kompletnom hirurškom uklanjanju pilonidalnog sinusa, okolnog zapaljenski izmijenjenog tkiva i svih prisutnih kanala i otvora. Ovo posljednje se postiže bojenjem fistuloznih kanala vitalnim bojama (Metilen blue) koje se ubrizgasvaju kroz otvore na koži.

U zavisnosti od načina uklanjanja pilonidalnog sinusa razlikujemo 3 metode:

1. Otvorena – kada se nakon uklanjanja rana ostavlja otvorena da se spontano zacijeli – zahtijeva duže previjanje (par nedjelja) ali ima najveći uspjeh sa najmanjim procentom recidiva.

2. Poluotvorena – kada se ivice rane primaknu i ušiju za dno rane – nešto je kraće previjanje ali je veći procenat recidiva.

3. Zatvorena metoda – kada se ivice rane primarno ušiju i rana zatvori. Rana zaraste za 7-10 dana. Koristi se samo za manje i jednostavne pilonidalne sinuse!

4. Danas se rutinski radi i lasersko uklanjanje pilonidalnog sinusa, ali po meni ova metoda ima smisla kod dobro odabranih i jednostavnih slučajeva.

Rezultat se postiže trenutno!

Sve pomenute operacije pilonidalnog sinusa se mogu izvoditi u lokalnoj, regionalnoj i opštoj anesteziji!

Dr Danijel Gogić, spec. opšte hirurgije
Klinički centar Crne Gore